Инструкции за поставяне на винилови тапети с хартиен гръб (PVC/Paper back) без застъпване

 

Подготовка на стената (основата)

Преди да поставите тапетa се уверете че повърхността на стената е гладка, твърда и суха с еднакъв, (бял) цвят. Отстранете всички стари тапети, боя или замазка и особено всички следи от мастило и други повърхностни замърсявания, като мазнини, замърсявания от лакове и маркировки с писалка с разтвор на перилен препарат. След това я изплакнете с чиста вода и оставете да изсъхне напълно. Пясъчната мазилка трябва да бъде загладена. При новите стени (особено от гипсокартон) фугите трябва да бъдат залепени, подплатени и шлифовани. За да се постигне оптимална гладкост на инсталацията, всички повърхностни несъвършенства, като релефни набраздявания, малки дупки, пукнатини, следи от глави на пирони, трябва да бъдат шлифовани и запечатани. За да имате добра адхезия, препоръчваме всички стени, които са порести и абсорбиращи, да се грундират с подходящо разтворено лепило, няколко часа преди поставяне на самият тапет. Проверете дали съдържанието на влага в стената не надвишава 4% (използвайки подходящ влагомер) и че няма активна влага или инфилтрация на водни пари. Преди инсталирането се уверете, че стените са без мухъл и плесен. Ако е налице плесен, или ако стените показват видимо увреждане от влагата, или ако съдържанието на влага надвишава препоръките, не продължавайте с инсталацията, докато състоянието не бъде напълно коригирано под ръководството на квалифициран експерт.

Лепило

Препоръчваме използването на лепила, като Metylan Spezial (Henkel AG) или сходно за винилови тапети каширани с хартия. Подгответе лепилото спрямо предписанието на производителя. Основите със силна поглъщателна способност трябва да се грундират с разредено лепило.

Начин на поставяне

Тъй като, всеки тапет TapetiS e изготвен по индивидуална поръчка с дизайн и размери съобразени изцяло с вашата стена, преди да започенете лепенето на вашият тапет се уверете че:
1. Схемата за монтаж в комплекта е с вашият дизайн и за вашите размери на стената;
2. Всички части на тапета са налични;
3. Размерите на всяка една част отговарят на тези от поръчката ви (или схемата за монтаж)
4. Всяка част от тапета е номерира, спрямо позицията си, като първа е най-лявата част.
Лепилото се нанася равномерно върху тапетите, същите се сгъват на две. След достатъчно време на омекване /5-10 мин./ тапетите се поставят кант до кант без да се застъпват и се притискат с тапетен валяк или тапетна шпакла до пълното отстраняване на въздуха под тях. Използването на нивелир е препоръчително при посртавянето на всяка част от тапета, особено на първата. Като превентивна мярка всяка част от тапета е направена с 5 см. по-голяма височина, остатъка от която се изрязва след залепването на тапета.

Златно правило, при нанасянето на тапети е да се избегне прекалено нагряване на помещението и предотвратяване на течения по време на процеса на сушене, защото снадките могат да се отворят. Тази информация се състои само от общи препоръки. Условията на работа и състоянието на повърхността на стената са извън нашето влияние, така че никакви претенции не могат да се основават на информацията.

Поддръжка

Тапетите TapetiS са лесни за почистване. Замърсяването може да се отстрани с помощта на чиста, влажна, памучна кърпа или естествена гъба с:
– чиста топла вода.
– лек разтвор на перилен препарат с топла вода и след това изплакване с чиста вода.
Винаги мийте тапета отдолу нагоре. Почистването отгоре надолу може да остави следи по сухата повърхност.
Изплакнете с чиста вода и естествена гъба, като се уверите, че повърхността е суха. Използвайте памучна кърпа или хартиена кърпа, за да попиете. Не търкайте силно! Когато е необходимо да почистите дълбоко релефния винил, можете да използвате фина четка с естествен косъм. Не използвайте изкуствени (полиестерни) гъби.
Внимание! Не използвайте почистващи препарати на основата на разтворители, разредители за лакове, препарати за отстраняване на лакове за нокти, борово масло или почистващи препарати, съдържащи белина, тъй като те могат да предизвикат промяна в цвета в продължение на определен период от време. При съмнение, моля проверете въздействието на Вашия специфичен почистващ препарат върху малка проба от стената.

Close Моята количка
Close Любими
Recently Viewed Close
Close
Close
Категория